21. 5. 2016

Plavky & Bůh

   Děti proženu vchodem do bazénu a zastavíme se až v šatně, kde se postupně převlíkáme. Děti si většinou obléknou plavky naschvál obráceně, aby si je pak mohly ještě sundat a nahaté se promenádovat po šatně. Vědí, že se to nemá, takže je to baví. Někteří rodiče vidí své děti jako anděly – bezpohlavní éterické bytosti. Ony si pochopitelně uvědomují, že místo křídel mají „pindíka“, a dávají to jasně najevo.

   Ve sprše začínají děti pištět, což je znamení pro ostatní návštěvníky bazénu, že jsme už přišli. Podávám jim sprcháč, aby se před vstupem do bazénu pořádně umyly. Když už jsou umyté, některé se rozhodnou jít ještě na záchod, což většinou znamená, že jdeme pod sprchu ještě jednou.
   Než vejdeme do bazénu, musím se trochu nadechnout. Pořád jsem si nezvykl na některé pohledy, které vyvoláváme. Stejně jako překvapení návštěvníci bazénu tak i já se snažím namluvit si, že to děti nevnímají. Vnímají. Autismus vám emoce nevezme, jen s nimi akorát neumíte zacházet.   
   V bazénu se nejdříve jdeme ohřát do vířivky. Odtamtud vyženeme všechny lidi, kteří tam doposud byli. Za chvilku opouštíme vířivku a jdeme do bazénu. Bystří návštěvníci se v tuto dobu opět objevují ve vířivce. Pomocí mého strkání do dětí naskáčeme všichni do bazénu.  Některé děti umí plavat. Z dálky to vypadá, že se topí.
   Postarší paní se mě ptá, zda musí mé děti tolik cákat. Mám chuť jí připomenout, že od té doby, co vlezla do bazénu, většina vody vytekla ven. Chápu, že má vztek. Zaplatila si pobyt ve vodě, po kterém se chce cítit dobře, a ne vzpomínat na přehmaty Boha. Měl bych jí teď vysvětlit, že to není ale důvod přestat brát autistické děti do bazénu, a není to ani důvod, aby zdraví lidé přestali navštěvovat bazén. Kašlu na to.
   Někdy je v bazénu moc lidí a dítě se třeba začne kousat do ruky. Ostatní návštěvníci mají trochu strach, že by mohlo pokousat i je. Samozřejmě že mohlo. Někdy i mělo. Opět přichází přednáška o tom, jak je krajně nezodpovědné brát autisty do bazénu, když jim to nedělá dobře. Jenže ono jim to dobře dělá a dělá to dobře i mně.
   Podle reakcí okolí se dá celkem dobře poznat, jak dalece jsou lidé sami se sebou. Část lidí je pořád ještě v šoku a nepřipouští si, že mohou existovat i lidé s postižením. Někteří lidé reagují v takové situaci agresivně, objevuje se smlouvání. U těch pokročilejších vidíte smutek a lítost. A pak znám i takové, kteří si už tímhle vším prošli, dnes skutečně pomáhají a po večerech pijou víno.