16. 7. 2016

Tatranky & borůvky

   Sraz je na autobusovém nádraží. Těší se většina dětí a všichni rodiče. Odjíždíme s dětmi na tábor. Jen co se autobus rozjede, potřebují čůrat.

   První noc spí děti jak zabité. Na pokoji jsou po čtyřech, zatím mají tendenci spát každý ve své posteli. Většina personálu se pomocí vína snaží vyrovnat s nastalou situací. Situace zahrnuje nadbytek dětí a nedostatek kulturního vyžití a sexu.
   Uběhl první večer - dětem došly sladkosti, personálu víno. Právě začíná tábor. První výlety vedou do okolí. Jako motivace slouží borůvky v lese a tatranky v batohu. Cíl je nedaleká rozhledna. Abych dostal děti nahoru, tvrdím jim, že tam jsou borůvky. Další rozhlednu už vidět nechtějí.    
   Cestou jsme potkali ještěrku, kterou děti zaměnily za krokodýla. Podle jejich barvy ale borůvky nezaměnily. Další zkouškou byl kůň, toho znají. Někteří si ho chtěli pohladit. Když jsme se s koníkem loučili, minimálně dvě děti šláply do jeho hovna, které by pravděpodobně nepřehlédl ani Stevie Wonder.    
   Po pár dnech začínáte pozorovat ten rozdíl – děti se chovají jinak než v Praze. Autismus si samozřejmě vezmou na tábor s sebou, ale v Praze nechají zlozvyky. Najednou je poznáváte znovu, vidíte rozdíl mezi diagnózou a výchovou. Jde o cenné informace, ke kterým se těžko dostanete někde jinde. Občas se ukáže, že nejtěžší diagnóza není autismus, ale jejich výchova. Jak se k nim rodiče chovají, je pro ně někdy ještě větší společenský handicap než bláznivé stereotypy, problémy s komunikací nebo mentální retardace. Dochází k emoční retardaci.
   V půlce tábora rozdáme pohledy od rodičů. Jelikož se nechcete dívat do obličeje dítěte, které nic nedostalo, pohledy jsme koupili a vyplnili my. Na některých se nacházejí ještě zbytky vína. Při této příležitosti mě napadá, zda nemám napsat matce o balík.
   Jak dny ubíhají, pomalu se vkrádá stesk. Většině, včetně personálu, se stýská po nějaké mamince. U personálu se to projevuje častějším telefonováním a pitím vína, děti normálně brečí.  Postupně docházejí síly a je třeba vytahovat trumfy – oblíbená jídla. Největší atrakcí se stává opékání buřtů. Společně soutěží, kdo sní více buřtů a kdo bude víc smrdět od ohně. Do soutěže se překvapivě zapojuje i část personálu.  
   A to je možná právě ten okamžik, proč všichni společně jezdíme na tábor – začneme se k sobě chovat jinak. Obranné mechanismy moc nedrží, protože už prostě není síla. Najednou slyšíte věci, které jste dříve neslyšeli. Vztah k dětem je daleko hlubší. A pak už přichází poslední část, kdy vám přestane chutnat víno, děti přestanou brečet. A to je čas jet domů.